Dobro duševno zdravje zajema v splošnem pozitiven odnos do sebe in drugih, učinkovito soočanje z življenjskimi izzivi, občutek sreče in zadovoljstva, optimizem in sposobnost soočanja z ovirami. Omogoča nam, da doživljamo življenje kot smiselno, da smo ustvarjalni in aktivni, da sprejemamo samega sebe in svoja čustva, da čutimo pripadnost družbi, v kateri bivamo ter prispevamo k njenemu razvoju in napredku.

Skrb za duševno zdravje je v današnjem času pomembna vrednota, ki nam poleg telesnega zdravja omogoča optimalno delovanje in premagovaje ovir v življenju. Zanj je potrebno skrbeti vse od otroštva pa do zrelih let, saj predstavlja del našega splošnega zdravja. Tako fizično kot duševno zdravje vplivata na naše razmišljanje, doživljanje, čustvovanje in vedenje.

Pomembnosti telesnega zdravja se vsi precej dobro zavedamo, omenjenemu področju pa običajno posvečamo manj pozornosti. Pogosto je prežeto s stereotipi in predstavlja tako imenovano tabu temo. Pogovor o stiskah in težavah ni znak šibkosti posameznika, nasprotno, predstavlja njegovo zrelost.

Duševno zdravje, katerega svetovni dan obeležujemo 10. oktobra, simbolno ponazarja zelena pentlja.

O pomembnosti vsebin na tem področju priča tudi dejstvo, da se pod okriljem Zveze prijateljev mladine pri projektu Otroški parlament že drugo leto zapored pozornost posveča prav tem vsebinam. 

Morda veste, da je letošnje leto Vlada RS proglasila celo za leto duševnega zdravja?

Več o tem si lahko preberete na Mira – Nacionalni program duševnega zdravja. 

 

 

 

(Visited 96 times, 1 visits today)
Dostopnost