KNJIGE IN DRUGA BRALNA GRADIVA:

V času, ko so mladi bralci doma, za bralno značko lahko »VELJAJO«:

– knjige iz domače knjižnice (tudi knjige, ki so jih kot otroci brali starši, pa jih imajo še vedno doma), seveda tudi tiste, ki niso na letnih bralnih seznamih; za starejše zrele bralce devetletke so prav gotovo že primerna tudi nekatera dela književnosti za odrasle;

– pesmice, zgodbice, poljudni članki iz revij, ki jih imajo mladi bralci morda doma;

– ljudske pesmi, pravljice in druga gradiva, ki jih starši otrokom zapojejo, povedo … morda jih skupaj zapišejo, se jih naučijo …;

– besedila in zapisi v jezikih družin, kjer ne morejo brati, pripovedovati v slovenščini;

– za otroke od drugega triletja naprej je zagotovo primerno reševanje Slovenskih knjižnično-muzejskih Megakvizov https://www.megakviz.si/novice/ – tudi reševanje kvizov se upošteva pri BZ (knjige, ki jih otroci preberejo v povezavi s kvizom, tako ali tako že tradicionalno »štejejo« tudi za BZ). Letos je tema prav Bralna značka: S knjigo v svet (Ob 60. obletnici Bralne značke).

– oglasite se tisti, ki menite, da vaši otroci iz takšnih ali drugačnih razlogov nimajo dostopa do bralnih gradiv, in zato ne morejo brati za BZ … Za vse bomo našli ustrezne rešitve.

PRIPOROČILNICA

V Priporočilnici so predstavljene najnovejše mladinske (tudi poučne) knjige. Objavljenih je že lepo število prispevkov (več kot 370), v katerih so predstavljene dobre knjige.

Novost v Priporočilnici: knjige, ki so predstavljene, lahko po novem ocenite, zapišete pa lahko tudi svoje mnenje. Ocenjujete in komentirate lahko mentorji, mladi bralci in starši. (Komentarji v poskusni fazi ne bodo javno objavljeni.) Vabljeni, da novo orodje preizkusite! Pred ocenjevanjem se je treba registrirati (oz. prijaviti, če ste že registrirani). Posamezno knjigo lahko ocenite samo enkrat. Vsekakor je aktivno sodelovanje v Priporočilnici lahko ena od možnosti za delo pri BZ.

YOUTUBE KANAL BRALNE ZNAČKE:

Na YouTube kanalu BZ je prosto dostopnih nekaj video vsebin, kot motivacija za branje. Za najmlajše najdete tudi video Talking Tom.

ŠOLSKA KNJIŽNICA IN SPLOŠNE KNJIŽNICE

Šolska knjižnica deluje vse dni v tednu od 8.00 – 12.00 po predhodnem dogovoru. Knjigo lahko dobite na zunanjem vhodu knjižnice (levo od glavnega vhoda).

Veseli nas izjema v odloku vlade, ki določa, da lahko splošne knjižnice nudijo bralcem dostop do knjig. Na kakšen način ima posamezna splošna knjižnica urejeno predhodno naročanje in prevzem gradiva, je odvisno od posamezne knjižnice. Predlagamo, da se obrnete na lokalno splošno knjižnico.

BIBLOS

Ponuja izposojo in prodajo e-knjig. Sodeluje z založbami in knjižnicami. Za izposojo e-knjig v Biblosu je potreben vpis v eno od splošnih knjižnic. Če še niste vpisani, se je možno v nekatere splošne knjižnice včlaniti na daljavo. Članarine za otroke in mlade do 18 leta NI!

Tukaj lahko preverite, katere od knjižnic ponujajo možnost včlanitve na daljavo: https://plus.cobiss.si/opac7/rsu.

Kako si v BIBLOSU izposodite e-knjige s člansko izkaznico splošne knjižnice: VIDEO NAVODILO.

Prelistajte kakšno revijo ali drugo spletno gradivo: mklj.si/gradivo/spletni-viri.

UPORABLJAJTE:

• Portal Fran: Fran: https://fran.si/

Omogoča dostop do slovarskih informacij čim širšemu krogu uporabnikov, zato omogoča tako povsem preproste kakor tudi zelo kompleksne poizvedbe.

• Portal Franček: https://www.franček.si/grade_selection?target=%2F

Jezikovni portal za učence OŠ in SŠ (beta verzija) od deluje od 21. 11. 2020. Trenutna okrnjena oblika se bo dopolnjevala v naslednjih tednih.

Digitalno knjižnico Slovenije: http://www.dlib.si/.

STARŠEM/SKRBNIKOM PRIPOROČAMO:

Čebelice

Oddaja Lahko noč, otroci

Radijske igre za otroke

Lahkonočnice

Argeta Junior dogodivščine

DOSTOP DO KNJIG ZALOŽBE GENIJA

Založba Genija in NUK so uredili prost dostop do osemdesetih knjig, večinoma klasičnih del slovenske književnosti.

Seznam vseh knjig založbe Genija:

 

(Visited 275 times, 1 visits today)
Dostopnost