Zaključek bralne značke s Primožem Suhodolčanom

Zaključek bralne značke s Primožem Suhodolčanom

V četrtek, 19. 5. 2022, se je zaključila še ena uspešna bralna sezona. Mladi bralci smo se udeležili nastopa Primoža Suhodolčana v šolski telovadnici. Priljubljen slovenski pisatelj je poskrbel za obilo zabave in smeha ob poslušanju njegovih zgodbic in dogodivščin. Nepozabno!

 

 

Državno prvenstvo v športnem plezanju

Državno prvenstvo v športnem plezanju

V ponedeljek 9. 5. 2022 se je v Šenčurju odvijalo državno prvenstvo v športnem plezanju za osnovne šole.

Brin Debevec, učenec 9. B razreda je v kategoriji starejši učenci brez licence osvojil naslov državnega prvaka.

Za izjemen uspeh iskrene čestitke in še veliko nadaljnjih uspehov na področju plezanja.

Šolsko tekmovanje iz matematike

V četrtek, 17. marec 2022, so se osnovnošolci udeležili šolskega tekmovanju iz matematike.

Bronasta priznanja so si prislužile naslednje brihtne glave:

1. razred: David Jorgačevski, Ana Ribičič, Nika Birsa, Zala Birsa, Emi Medved, Nik Ruter (mentorici: Sara Tomažin, Katja Ratej)
2. razred: Nik Mitrović, Sofia Brlec, Anika Gajović, Nikolaj Knežević, Mila Stepan, Neža Žaže, Petra Božič, Lucijan Črnigoj, Mark Fajdiga, Sofija Mila Gašparović, Maks Koprivc, Isabela Krušič Mate, Mia Rožič Slivnjak, Neža Vukovac (mentorici: Lili Šanca, Branka Kogovšek)
3. razred: Urban Tušar Lahajnar, Martin Bezgovšek, Iza Holc Cvetko, Marko Durutović, Arne Fekonja, Monika Marić, Brina Fekonja, Nika Železnik (mentorici: Simona Lesar, Sonja Pretnar)
4. razred: Lovro Žaže, Anja Klanjšek, Emina Kabaklić, Tino Lah, Luka Hojnik, Vita Capuder, Luka Benda, Nejc Lipovec, Rok Šifrar, Loni Flak (mentorici: Ema Semolič, Simona Zdešar)
5. razred: Tinkara Bezgovšek, Broni Konaković Deželak, Tita Lah, Kaja Železnik, Ronja Debevec, Žan Kalšek, Nace Vrčkovnik, Nikolaj Batistič, Mila Van Gorp, Inja Dobričić, Aneja Križnik, Elisa Dobrecović Mohar, Sofia Knez (mentorici: Tatjana Rahne, Tina Dečman Barlovič)
6. razred: Jani Čekada, Val Ognjenovič, Špela Azinovič, Georgij Dudić, Gašper Šmajdek (mentorica: Ines Bistrović)
7. razred: Natan Zagorc, Neli Saje, Lana Zgaga, Gašper Meze, Dora Lesar (mentorici: Ines Bistrović, Tatjana Šeruga)
8. razred: Jurij Jagodić, Brina Delak Žmahar (mentorica: Ines Bistrović)
9. razred: Jon Šef, Laura Petrin, Neža Kocjan, Jure Žličar, Andrey Orlenko, Pavel Prevec (mentorica: Ines Bistrović)
Vsem prejemnikom priznanj čestitamo!

Glasbeni utrinek

 

Zadnji dan pred prvomajskimi počitnicami so sedmošolci, v avli šole, prisluhnili koncertu vokalne skupine Glasbene matice. Pesmi, ki so jih pevci zapeli, so se nanašale na snov, ki jo učenci obravnavajo v 7. razredu pri glasbi, zato jih je zborovodkinja, Irma Močnik, povabila k sodelovanju s plesom, odgovori na vprašanja, s spremljavo z lasnimi glasbili … Koncert je odlično uspel. Učenci so nastopajoče nagradili z bučnim aplavzom.

Tekmovanje v spomladanskem krosu

V sredo 20. 4. 22 so učenci in učenke od 1. do 9. razreda uspešno nastopali na spomladanskem krosu ljubljanskih osnovnih šol. Dosegli so veliko dobrih mest, vendar je potrebno izpostaviti dve prvi mesti.

Zlati medalji sta osvojila Vera Arih iz 1. b razreda, ter David Pevec Vrbanec iz 5. b razreda.
Veri in Davidu iskrene čestitke.

Noč knjige in stoletnica rojstva Karla Destovnika Kajuha

Noč knjige in stoletnica rojstva Karla Destovnika Kajuha

Namen Noči knjige je preko najrazličnejših kulturnih dogodkov promovirati knjigo, spodbujati dvig bralne kulture, pismenosti ter vrednot domišljije in znanja v družbi. Nagovarja vse generacije bralcev, od najmlajših do najstarejših, strokovno, poslovno in najširšo javnost.
Letošnji fokus Noči knjige je stoletnica rojstva Karla Destovnika Kajuha. Več o Noči knjige in dogodkih si lahko preberete na spletni strani. Osrednjo misel literarnega praznovanja, Nosimo srca v dlaneh, organizatorji črpajo iz Kajuhove pesmi Ko človek bo človeka prepoznal:

Zakaj ne nosite v dlaneh
svojih src, ljudje?
Zakaj vam niso vpisane v očeh
vaše misli in želje?
Kajti prav v teh dneh,
ko je vsaka slutnja greh,
ko si vsak želi uteh
in skriva vsak po svojih se poteh,
prav v teh, prav v teh usodnih dneh,
bi morali nositi vsi srca v dlaneh …
In kadar bi se zavedeli,
kaj naš up velja,
kaj velja naš težki boj,
da ni malo naših,
da nas je nebroj!

Ljudje,
če v vaših bi očeh razbral,
po kakšnih hodite poteh,
in če vsakdo od vseh srca
na dlan bi dal,
da človek bi človeka prepoznal,
takrat bi v hipu stari svet propal …

32. Nacionalni parlament

32. Nacionalni parlament

Prejšnji ponedeljek, 11.4., je v Državnem zboru Republike Slovenije potekal 32. nacionalni otroški parlament, ki se ga je udeležilo 112 otrok iz vse Slovenije. Našo šolo je zastopal Aleksandar Berlin Navala iz 8.a razreda, ki je z ostalimi učenci sodeloval v razpravah na temo poklicne prihodnosti otrok.

Zbrane so nagovorili g. Igor Zorčič, predsednik Državnega zbora, g. Borut Pahor, predsednik RS in predsednica ZPMS ga. Darja Groznik. Prav tako se se mladim parlamentarkam in parlamentarcem pridružili tudi poslanci različnih poslanskih skupin in ostali vabljeni gostje.

S tem dogodkom se je zaključil letošnji otroški parlament. Učenci so za naslednji dve leti izglasovali novo temo in sicer Duševno zdravje otrok in mladih.

 

Izmenjevalnica knjig

Izmenjevalnica knjig

Ob 100. obletnici rojstva Ele Peroci in ob 2. aprilu, mednarodnem dnevu knjig za otroke, bomo letos izvedli posebno bralnospodbujevalno akcijo.

Organizirali bomo izmenjavo knjig. Učenci naj doma pobrskajo po knjižnih policah in izberejo knjigo, ki je ne prebirajo več in bi jo bili pripravljeni zamenjati za drugo knjigo. Z vašim dovoljenjem naj jo prinesejo v šolo kjer jo bodo zamenjali za drugo.

V času od srede, 30.3., do srede, 6.4., torej učenci prinašajo knjige v šolo.

Učenci od 1. do 5. razreda jih oddajo svoji razredničarki; učenci od 6. – 9. razreda jih prinesejo v knjižnico. V četrtek in petek ,7.4. in 8.4, si bodo učenci v avli lahko izbrali drugo knjigo in jo odnesli domov kot svojo last.

Zamenjava deluje po principu ENO KNJIGO PODARIM – ENO KNJIGO DOBIM.

Knjige, ki jih bodo učenci prinesli v šolo, morajo biti primerne za osnovnošolske otroke, sodobne, dobro ohranjene, čiste in nepoškodovane, skratka takšne, kakršne bi si tudi sami želeli odnesti domov. Pridržujemo si pravico do zavrnitve neustreznih knjig.

Šolska knjižnica

»Če niste pospravili copat, vam jih je odnesla muca.

(citat iz Muce Copatarice: Ela Peroci)

 

Ej, če ne boste pospravili knjig, vam jih bodo odnesli otroci!

(Peter Svetina – nominiranec za Andersenovo nagrado)