Z učenci 7. razredov OŠ Poljane ter učenci OŠ Kolezija smo v petek, 27. maja, v okviru izbirnih predmetov francoščine in španščine obiskali razstavo “Monet in impresionisti v Normandiji” ter razstavo mehiške slikarke Fride Kahlo v Trstu.
Občudovali smo umetnine iz 19. stoletja, ki so jih ustvarili slikarji Monet, Degas, Renoir in mnogi drugi, nekateri pa so si ogledali tudi razstavo mehiške umetnice Fride Kahlo, ki je znana po svojih avtoportretih.
Sprehodili smo se še po šestih nadstropjih muzeja Revoltella, nato pa smo se odpravili proti s soncem obsijanem Trgu enotnosti ali – kot mu pravijo Italijani – Piazza Unita, kjer nam je domačinka, učiteljica Anja z OŠ Kolezija, povedala nekaj zanimivosti o zgodovini mesta. Na sredi trga stoji mogočna Mazzolenijeva fontana, ki jo je dala leta 1751 zgraditi Marija Terezija kot zaključek mestnega vodovoda. Pot nas je vodila mimo ostankov rimskega amfiteatra, nato pa smo se povzpeli na grič sv. Justa, na katerem stoji mogočna katedrala oz. stolnica sv. Justa. Z griča se nam je ponudil prelep razgled na mesto Trst.

Po hitrem spustu z griča smo si nato vzeli čas za sladoled, kavo in nakupovanje, ob 14. uri pa smo se prijetno utrujeni in polni novih vtisov vrnili nazaj v Ljubljano.

»Barva je moja celodnevna obsesija, radost in muka.«  (Claude Monet)

 

(Visited 140 times, 1 visits today)
Dostopnost